Bilgilendirme: Sürüm Güncellemesi ve versiyon yükseltmesi nedeniyle, geçici süreyle zaman zaman kesintiler yaşanabilir ve veri içeriğinde değişkenlikler gözlemlenebilir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.
 

Effects of Storage on Some Chemical Parameters of Olive Oils

dc.contributor.advisor Özen, Fatma Banu
dc.contributor.advisor Tokatlı, E.Figen
dc.contributor.author Başak, Nagihan
dc.contributor.other 03.08. Department of Food Engineering
dc.contributor.other 03. Faculty of Engineering
dc.contributor.other 01. Izmir Institute of Technology
dc.date.accessioned 2019-11-21T08:21:11Z
dc.date.available 2019-11-21T08:21:11Z
dc.date.issued 2019-07
dc.description Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2019 en_US
dc.description Includes bibliographical references (leaves: 89-95) en_US
dc.description Text in English; Abstract: Turkish and English en_US
dc.description.abstract Mixing of fresh olive oil with olive oil from previous season is an emerging problem, and several chemical parameters have been proposed for the determination of this type of adulteration. The main objective of this study is to investigate the changes in several quality parameters (fatty acid alkyl esters, diacylglycerols and pigments) and spectral profiles of olive oils and olive oils adulterated with old olive oil as quality and authenticity indicators. For this purpose, fresh olive oil samples from North and South Aegean Regions and their blends with olive oil from previous year were stored for 15 months and changes in basic quality parameters (free fatty acidity, specific absorbances, fatty acids), fatty acid alkyl esters, diacylglycerol and pigment contents as well as ultraviolet-violet visible and mid-infrared spectral data were assessed to investigate effect of storage. Data were examined using multivariate analysis. Free fatty acid limit of extra-virgin olive oils was exceeded in 6 months for the samples mixed with old oil at concentrations of 30% and higher. The most significant changes during storage were observed in free fatty acidity, fatty acid alkyl ester and pigment composition of the olive oils. Spectral data and pigment composition provided the best separation with respect to storage periods. None of the parameters investigated provided clear results in terms of detection of adulteration. en_US
dc.description.abstract Taze zeytinyağını önceki sezondan elde edilen zeytinyağı ile karıştırmak ortaya çıkan bir problemdir ve bu tip tağşişin tespiti için birkaç kimyasal parametreler önerilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, zeytinyağlarının ve eski sezon yağlarla tağşiş edilmiş zeytinyağlarının kimyasal parametrelerinin birkaçındaki değişikliklerini (yağ asidi alkil esterleri, diasilgliseroller ve pigmentler) ve spektrallerini kalite ve özgünlük indikatörü olarak incelemektir. Bu amaçla, Kuzey ve Güney Ege Bölgelerinden alınan zeytinyağı örnekleri ve onların önceki yıl zeytinyağıyla tağşiş edilen karışımları 15 ay boyunca depolanmış ve temel kalite özelliklerindeki (serbest yağ asitliği, özgül absorbans değerleri, yağ asit profili), yağ asidi alkil esterleri, diasilgliserol ve pigment içeriklerindeki değişiklikler ve aynı zamanda Ultraviyole ve görünür ışık (UV-Vis) absorpsiyon spektroskopisi ve orta kızılötesi spektroskopisi verileri depolamanın etkisini araştırmak için değerlendirilmiştir. Veriler çok değişkenli analiz kullanılarak incelenmiştir. Natürel sızma zeytinyağları için serbest yağ asitliği limiti, %30 ve daha fazla konsantrasyonda eski yağla karıştırılan karışım örneklerinde 6.ayda aşılmıştır. Depolama boyunca en etkili değişimler zeytinyağlarının serbest yağ asitliği, yağ asidi alkil esterleri ve pigment kompozisyonlarında gözlemlenmiştir. Spektral veri ve pigment kompozisyonu depolama zamanına göre en iyi ayrımı sağlamıştır. Araştırılan parametrelerin hiçbiri tağşişi tespit etmede net bir sonuç sağlamamıştır. en_US
dc.description.sponsorship TUBITAK-TOVAG Project Number: 115O584 en_US
dc.format.extent xiv, 104 leaves
dc.identifier.citation Başak, N. (2019). Effects of storage on some chemical parameters of olive oils. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11147/7374
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Izmir Institute of Technology en_US
dc.relation.tubitak info:eu-repo/grantAgreement/TUBITAK/TOVAG/115O584
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Olive oil en_US
dc.subject Quality parameters en_US
dc.title Effects of Storage on Some Chemical Parameters of Olive Oils en_US
dc.title.alternative Depolamanın Zeytinyağların Bazı Kimyasal Parametreleri Üzerindeki Etkileri en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Başak, Nagihan
gdc.author.institutional Özen, Fatma Banu
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::thesis::master thesis
gdc.description.department Thesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineering en_US
gdc.description.publicationcategory Tez en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.wosquality N/A
relation.isAuthorOfPublication 8546f4ee-05d0-4a1a-84a4-84b50f9aaf5e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8546f4ee-05d0-4a1a-84a4-84b50f9aaf5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4004-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4003-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
T002001.pdf
Size:
3.57 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
MasterThesis

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: