Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10972
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBaysal, Ayşe Handan-
dc.contributor.advisorÖzçivici, Engin-
dc.contributor.authorÜreğen, Mert-
dc.date.accessioned2021-07-04T09:33:04Z-
dc.date.available2021-07-04T09:33:04Z-
dc.date.issued2020-07en_US
dc.identifier.citationÜreğen, M. (2020). Environmental factors influencing bacterial biofilm formation and inactivation. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkeyen_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10972-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Biotechnology, Izmir, 2020en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves: 51-61)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractObjective of this study was to evaluate effect of UV-C radiation (0, 1.16 and 3.21 kJ/cm2), pomegranate (Punica granatum) seed essential oil (PGEO) and lemon (Citrus lemonum) plant essential oil (CLEO) on decontamination of Candida albicans, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Esherichia coli O157:H7 biofilms formed at +4°C and 20°C on polystyrene, stainless steel and glass surfaces. After 16, 32 and 64 sec UV-C treatment 0.24 log CFU/cm2, 1.61 log CFU/cm2, 1.59 log CFU/cm2 reductions were achieved in the numbers of C. albicans biofilms formed at 20°C on polystyrene. In the numbers of S. aureus biofilms formed at 20°C on polystyrene 0.99 log CFU/cm2, 1.9 log CFU/cm2, 3.91 log CFU/cm2 reductions were obtained after 16, 32 and 64 sec UV-C treatments, respectively. In general C. albicans biofilm formed at 20°C on stainless steel was found as the most UV-C resistant biofilm. CLEO inhibited the growth of C. albicans, L. monocytogenes and S. aureus at MIC values of 186 µg/ml, 103.5 µg/ml and 103.5 µg/ml, respectively. The results of the study showed that UV-C radiation and CLEO can be used as an anti-biofilm agent to control or to prevent biofilm formation of foodborne bacterial pathogens. It was suggested that UV-C radiation and CLEO treatments have potential as a biofilm control interventions for the food industry.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı UV-C radyasyonunun (0, 1.16 ve 3.21 kJ / cm2), nar (Punica granatum) çekirdeği esansiyel yağı (PGEO) ve limon (Citrus lemonum) bitkisi esansiyel yağının (CLEO) +4°C ve +20°C'de polistiren, paslanmaz çelik ve cam yüzeylerde oluşturulan Candida albicans, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Esherichia coli O157:H7 biyofilmlerinin dekontaminasyonu üzerindeki etkisini değerlendirmekti. 16, 32 ve 64 saniye UV-C uygulanmasından sonra, polistiren üzerinde 20°C'de oluşturulan C. albicans biyofilmlerinin sayısında sırasıyla 0.24 log CFU/cm2, 1.61 log CFU/cm2, 1.59 log CFU/cm2 azalma elde edildi. Polistiren üzerinde 20°C'de oluşturulan S. aureus biyofilmlerinin sayısında 16, 32 ve 64 saniye UV-C uygulanmasından sonra sırasıyla 0.99 log CFU/cm2, 1.9 log CFU/cm2, 3.91 log CFU/cm2 azalma elde edildi. Genel olarak, paslanmaz çelik üzerinde 20°C'de oluşan C. albicans biyofilminin UV-C'ye en dayanıklı biyofilm olduğu bulunmuştur. CLEO, C. albicans, L. monocytogenes ve S. aureus'un büyümesini sırasıyla 186 µg/ml, 103.5 µg/ml ve 103.5 µg/ml MIC değerlerinde inhibe etti. Çalışmanın sonuçları UV-C radyasyonunun ve CLEO'nun gıda kaynaklı bakteriyel patojenlerin biyofilm oluşumunu kontrol etmek veya önlemek için bir anti-biyofilm ajanı olarak kullanılabileceğini göstermiştir. UV-C radyasyonu ve CLEO uygulamalarının, gıda endüstrisi için biyofilm kontrol müdahaleleri olarak potansiyeli olduğu öne sürülmüştür.en_US
dc.description.sponsorshipIYTE Scientific Research (SRP) Project (2019IYTE0218)en_US
dc.format.extentx, 61 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiofilmsen_US
dc.subjectListeria monocytogenesen_US
dc.subjectStaphylococcus aureusen_US
dc.subjectCandida albicansen_US
dc.subjectFood industryen_US
dc.subjectEsherichia colien_US
dc.titleEnvironmental factors influencing bacterial biofilm formation and inactivationen_US
dc.title.alternativeBakteriyel biofilm oluşumu ve inaktivasyonunu etkileyen çevresel faktörleren_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Bioengineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.languageiso639-1en-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File SizeFormat 
10215639.pdf2.89 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

148
checked on Apr 22, 2024

Download(s)

316
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.