Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/12716
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBaysal, Ayşe Handantr
dc.contributor.advisorSezgin, Efetr
dc.contributor.authorMemon, Ayşetr
dc.date.accessioned2023-01-03T13:47:48Z-
dc.date.available2023-01-03T13:47:48Z-
dc.date.issued2022-07en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/12716-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Biotechnology, Izmir, 2022en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 73-82)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to characterize the microbiological properties, bacterial composition, and microbial stability of 5 different commercial milk kefir beverage products during refrigerated storage. In order to determine the microbiological load and compositions, total mesophilic aerobic bacteria, yeast and molds, lactic acid bacteria, Lactobacilli, Lactococci, total coliforms, and E.coli were investigated by cultural conventional analysis for milk kefir beverages. According to the obtained data, microbiological and hygienic characteristics of the samples were found acceptable. The bacterial load of the kefir beverage samples ranged between 7.086 and 8.794 log10 cfu.ml-1 for viable total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), 6.792 and 8.382 og10 cfu.ml-1 for lactic bacteria (LAB), <10 and 6.322 log10 cfu.ml-1for Lactobacillus, 5.857 and 8.146 log10 cfu.ml-1 Lactococcus, 5.176 and 7.218 log10 cfu.ml-1 for yeasts, negative for molds, coliform bacteria and negative for E. coli. Principal component analysis (PCA) of the compounds separated the kefir beverages according to the storage time and kefir brands. Strong relationship were found between storage time and PC1 and between kefir brands and PC2. To date, information on microbial properties, bacterial composition, and constancy of commercial kefir is scant, and to the best of our knowledge, this is the first research to contribute information on kefir beverages in microbial properties, bacterial composition, and their stability during refrigerated storage by evaluating Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) spectra analysis and Bioinformatics besides cultural conventional analysis.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, 5 farklı ticari süt bazlı kefir içecek ürününün buzdolabında depolama sırasında mikrobiyolojik özellikleri, bakteri bileşimi ve mikrobiyal stabilitesinin karakterize edilmesi amaçlanmıştır. Mikrobiyolojik yük ve kompozisyonları belirlemek için süt kefir içecekleri için toplam mezofilik aerobik bakteri, maya ve küfler, laktik asit bakterileri, Lactobacilli, Lactococci, total koliformlar ve E.coli kültürel konvansiyonel analizlerle incelenmiştir. Elde edilen verilere göre örneklerin mikrobiyolojik ve hijyenik özellikleri kabul edilebilir bulunmuştur. Kefir içecek örneklerinin bakteri yükü toplam canlı aerobik mezofilik bakteriler (TAMB) için 7.086 ile 8.794 log10 cfu.ml-1, laktik bakteriler (LAB) için 6.792 ve 8.382 og10 kob.ml-1, <10 ile 6.322 log10 arasında değişmektedir. Lactobacillus için cfu.ml-1, 5.857 ve 8.146 log10 cfu.ml-1 Lactococcus, mayalar için 5.176 ve 7.218 log10 cfu.ml-1, küfler, koliform bakteriler ve E. coli için negatiftir. Bileşiklerin temel bileşen analizi (PCA), kefir içeceklerini saklama süresine ve kefir markalarına göre ayırmıştır. Depolama süresi ile PC1 arasında ve kefir markaları ile PC2 arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Bugüne kadar, ticari kefirin mikrobiyal özellikleri, bakteriyel bileşimi ve stabilitesi hakkındaki bilgi yetersizdir ve bildiğimiz kadarıyla, bu, kefir içeceklerinin mikrobiyal özellikleri, bakteriyel bileşimi ve buzdolabında depolama sırasındaki stabiliteleri hakkında Fourier Dönüşümü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) spektrum analizi ve Biyoinformatik'i kültürel konvansiyonel analizi değerlendirerek bilgi sağlayan ilk araştırmadır.tr
dc.format.extentxi, 84 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectKefiren_US
dc.subjectMetagenomic analysisen_US
dc.subjectMicrobial ecologyen_US
dc.subjectRapid methodsen_US
dc.titleDynamics and bioinformatis of microbial spoilage ecology of kefiren_US
dc.title.alternativeKefirin mikrobiyal bozulma ekolojisinin dinamikleri ve biyoinformatiğitr
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.authorid0000-0002-7989-5542en_US
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Bioengineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1en-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10187048.pdfMaster Thesis File13.93 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

126
checked on Apr 29, 2024

Download(s)

50
checked on Apr 29, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.