Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/12718
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÜnlütürk, Sevcantr
dc.contributor.authorBaykuş, Gökçentr
dc.date.accessioned2023-01-04T07:09:10Z-
dc.date.available2023-01-04T07:09:10Z-
dc.date.issued2022-07en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/12718-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=qVqOZFj2DwNmvdf1oGFYiPccojXW_F3OkuyxYgaVIYGHGSgRBDYn6ql_DNm5Ets3-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2022en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 62-75)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractThe aims of this thesis were to evaluate the cold pressing technique for juice extraction and to evaluate whether the cold pressed mixed beverage can be pasteurized with ultraviolet light emitting diodes (UV-LEDs) using E. coli K12 as the target microorganism. Initially, the physical, chemical and optical properties of cold pressed juice (CPJ) were compared with juice extracted by centrifugal juicer (CDJ). The CPJ was then exposed to UV-LEDs simultaneously and sequentially and the microbial inactivation was evaluated. Besides, barrier technologies have been tried to increase the UV-LED inactivation effect. It has been found that the juice yield performance of the cold pressing technique is better than the centrifuge method. The total phenolic content of the CDJ and CPJ was 922 ± 0.01 mg GAE/L, and 867.25 ± 0.01 mg GAE/L, respectively. However, DPPH radical scavenging activity of both beverages were not significantly different. The use of UV-LEDs in simultaneous or sequential mode could not achieve a 5-log reduction in pertinent microorganism required as part of HACCP mandated by US Federal regulations for juice issued by the Food and Drug Administration (FDA). However, filtration and addition of ginger juice revealed that the inactivation efficiency of UV-LEDs increased in highly turbid juice reaching to 3.65 ± 0.218 log10 CFU/ml. In conclusion, this study showed that UV-LEDs used simultaneously at different wavelengths may have the potential to be used in turbid cold press juice pasteurization when combined with different barrier technologies.en_US
dc.description.abstractBu tezin amacı, meyve suyu eldesinde soğuk sıkım yöntemini değerlendirmek, bu yöntem ile hazırlanmış içeceğin hedef mikroorganizma olarak E. coli K12 kullanılarak ultraviyole ışın yayan diyotlar (UV-LED's) ile pastörizasyonunu değerlendirmektir. Soğuk sıkım yöntemi (CPJ) ile hazırlanmış meyve suyunun fiziksel, kimyasal ve optik özellikleri, santrifüjlü meyve sıkacağı (CDJ) ile elde edilen meyve suyu ile karşılaştırılmıştır. CPJ ile hazırlanmış içecek daha sonra 280/365 nm, 280 nm ve 365 nm'de eş zamanlı ve sıralı UV-LED uygulamasına maruz bırakılmış, E.coli K12 üzerindeki mikrobiyal inaktivasyon değerlendirilmiştir. Ayrıca UV-LED’lerin inaktivasyon etkisini artırmak için filtrasyon ve zencefil suyu eklemesi gibi farklı bariyer (hurdle) teknolojileri de denenmiştir. CPJ yönetminin meyve suyu veriminin CDJ yöntemine göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. CDJ ve CPJ ile elde edilen meyve suları ile hazırlanan içeceğin toplam fenolik bileşen miktarı sırasıyla 922 ± 0.01 mg GAE/L ve 867.25 ± 0.01 mg GAE/L'dir. Ayrıca, her iki yöntem ile hazırlanmış içeceğin DPPH radikal inhibisyon aktivitesi de ölçülmüş ve tespit edilen değerlerde önemli farklılık gözlemlenmemiştir. UV-LED uygulamaları ile HACCP’in bir parçası olarak gerekli olan ilgili mikroorganizmada 5 log'luk inaktivasyon sağlanamamıştır. Bu nedenle, UV-LED’ler ile bariyer teknolojisi kullanılmış, bulanıklık değeri yüksek olan meyve suyunda 3.65 ± 0.218 log10CFU/ml inaktivasyon gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma farklı dalga boylarında eş zamanlı uygulanan UV-LED’lerin farklı bariyer teknolojileri ile kullanılarak bulanık soğuk sıkım meyve sularının pastörizasyonunda kullanılma potansiyeline sahip olabileceğini ortaya koymuştur.tr
dc.format.extentix, 75 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectCold pressed juiceen_US
dc.subjectUV-LEDen_US
dc.subjectUltraviolet light emitting diodesen_US
dc.subjectPasteurizationen_US
dc.titleInvestigation of applicability of UV-light emitting diodes (UV-LEDs) as an alternative technology in pasteurization of cold-pressed and newly formulated mixed beverageen_US
dc.title.alternativeUV ışın yayan diyotların (UV-LEDs) yeni formülize soğuk sıkım içecek pastörizasyonunda alternatif bir teknoloji olarak kullanılabilirliğinin araştırılmasıtr
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr
dc.identifier.yoktezid761663en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1en-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10485097.pdfMaster Thesis File806.47 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

138
checked on Apr 29, 2024

Download(s)

170
checked on Apr 29, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.