Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/12793
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorHarsa, Hayriye Şebnemtr
dc.contributor.authorAtik, Handetr
dc.date.accessioned2023-01-23T11:13:46Z-
dc.date.available2023-01-23T11:13:46Z-
dc.date.issued2022-07en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/12793-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=qVqOZFj2DwNmvdf1oGFYiF4BQ5LnRvdU36_et8ZgA7fwqDtBR3zQNio-BMnP1nRP-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering , Izmir, 2022en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 102-158)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractPomegranate peel is usually considered as a waste of fruit by many people, but it has quite high content of antioxidant, phenolic and antimicrobial compounds. The objective of this thesis is to observe the effect of edible film in vegan snack bar containing of dried fruits, nut and to functionalize the snack bar with enrichment of protein and antimicrobial content. The edible film was composed of 8% w/v of lentil protein extract, 15% w/w of pomegranate peel depends on protein content, 2% of pectin as a stabilizer and 0.5% of glycerol as a plasticizer. Application of coating was carried out by dipping method. Then, the coated vegan snack bar was dried at 40oC for 16 hours. The coated and uncoated bars were investigated in different conditions as 30% RH at 25 oC and 75% RH at 35 oC for 90 days. Optical properties, texture, total phenolic content, sensory, microbial and water activity analysis were determined to evaluate the impact of edible coating incorporation onto surface of the bar. The results showed that the coated bars have been preserved better than uncoated ones in terms of prevention of color change, microbial and textural properties, phenolic content and moisture loss in both conditions.en_US
dc.description.abstractMercimek, protein ve karbonhidrat içeriği bakımından zengin tahıllardan biridir. Nar kabuğu ise birçok insan tarafından meyve atığı olarak düşünülür. Ancak antioksidan, fenolik ve antimikrobiyal içeriği oldukça fazladır. Çalışmanın amacı vegan atıştırmalık kuru meyve ve fındıktan oluşan bar üzerine kaplanmış yenilebilir filmin etkisini gözlemlemektir. Ayrıca, filmin zenginleştirilmiş protein ve antimikrobiyal içerik sayesinde fonksiyonelleştirilmesini sağlamaktır. Yenilebilir film ağırlıkça %8 mercimekten elde edilmiş protein, protein ağırlığının %15'i kadar nar kabuğu, stabilizatör olarak ağırlıkça %2 oranında pektin ve plastikleştirici olarak ağırlıkça %0.5 oranında gliserolden oluşmuştur. Kaplama uygulaması bandırma metoduyla yapılmıştır. Sonrasında, kaplanmış olan yenilebilir bar 40oC'de 16 saat boyunca kurutulmuştur. Kaplanmış ve kaplanmamış barlar %30 bağıl nemde 25oC ve %75 bağıl nemde 35oC olarak farklı koşullarda 90 gün süresince değerlendirilmiştir. Optik özellikler, bazı tekstür özellikleri, toplam fenolik içerik, duyusal, mikrobiyal içerik ve su aktivitesi ölçüm analizleri yapılarak yenilebilir filmin bara olan etkisi değerlendirilmiştir. Sonuçlar, kaplanmış barın renk, mikrobiyal üreme, bazı tekstür özellikleri, su ve fenolik kaybının kaplı olmayan bara göre her iki ortam koşulunda daha iyi olduğunu göstermiştir.tr
dc.format.extentxii, 180 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisher01. Izmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVegan snacksen_US
dc.subjectEdible coatingsen_US
dc.subjectFunctional foodsen_US
dc.subjectOrganic fooden_US
dc.titleFunctionalization of a vegan snack with antimicrobial edible coatingen_US
dc.title.alternativeVegan bir atıştırmalığın antimikrobiyal film ile kaplanarak fonksiyonelleştirilmesitr
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.authorid0000-0001-9057-9076en_US
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr
dc.identifier.yoktezid767933en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.languageiso639-1en-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10490976.pdfMaster Thesis3.39 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

114
checked on Apr 22, 2024

Download(s)

176
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.