Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/7154
Title: Identifying communities using collaboration and word association networks in Turkish social media
Other Titles: Türkçe sosyal medyadaki işbirliği ve sözcük bağlantısı ağlarını kullanarak topluluklarının belirlenmesi
Authors: Atay, Abdullah Asil
Advisors: Tekir, Selma
Keywords: Social media
Word association network
Publisher: Izmir Institute of Technology
Source: Atay, A. A. (2018). Identifying communities using collaboration and word association networks in Turkish social media. Unpublished master's thesis, Izmir Institute of Technology, Izmir, Turkey
Abstract: Social media contents are always very attractive title for researchers. Scores of people use social media and share their ideas with pictures, videos or documents. Researchers analyze this information and they try to deduce beneficial data. A lot of researchers think that analyzing social media information is a very important research area. There are a lot of social media platforms which have Turkish contents. We can give an example Ekşisözlük which have Turkish contents and popular social media platform in Turkey. Within scope of the thesis, Ekşisözlük contents downloaded, decomposed and used actively. Social media consists of human or human made products and sharing contents have some similarities. In this thesis, to calculate similarities, some methods are used. Scope of the thesis, two different networks are created from same content which are word association network and collaboration network. Word association network is a network that created by coexistence of words in specific window size. Collaboration network is a network that created by entered content to same title with different users. This information gives the similarity of users. These two networks are analyzed separately and deduced some information.
Sosyal medya, bir çok araştırma başlığı için hep ilgi çekici bir içerik olmuştur. Dünya üzerindeki bir çok insan sosyal medyayı kullanır ve çeşitli platformlarda fikirlerini paylaşır, düşüncelerini kelimelere, resimlere veya videolara döker. Paylaşılan bu bilgileri incelemek ve çıkarımlar yapmak, bir çok araştırmacı tarafından önemli bir araştırma alanı olarak görülmektedir. İnternet ortamında bir çok ana dili Türkçe olan sosyal medya platformu vardır. Bunlardan bir tanesi de Ekşisözlük’ tür. Bu tez kapsamında Ekşisözlük sosyal medya ortamından çekilen veriyle bir veritabanı oluşturulmuş ve ayrıştırılan bu veri araştırma süreçlerinde aktif olarak kullanılmıştır. Bu tez kapsamında kelimelerden oluşan büyük, gerçek bir sosyal medya verisi incelenmiş, çeşitli benzerlik teknikler kullanılarak anlamlı sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasında kullanılan sosyal medya verisinin incelenmesi ve anlamlaştırılması sırasında aynı veriden iki farklı ağ yapısı üretilmiştir. Bu ağ yapıları; Sözcük bağlantılı ağlar ve iş birliği ağlarıdır. Oluşturulan iki farklı ağ ayrı ayrı incelenip yorumlanarak, bazı matematiksel temellere dayanan çıkarımlar yapılmıştır. Sözcük bağlantılı ağ yapısı, genel olarak kelimelerin birbiriyle kullanım sıklığına bakılarak oluşturulmuş bir ağdır. İş birliği ağları ise, Ekşisözlük ortamında çeşitli başlıklara yorum giren kullanıcıların ortak olarak kaç tane başlığa yorum girdiği sorusundan yola çıkılarak oluşturulmuş farklı bir ağ yapısıdır. İki farklı ağ yapısı incelenerek, bu tez kapsamında çeşitli sonuçlar üretilmiştir.
Description: Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Computer Engineering, Izmir, 2018
Includes bibliographical references (leaves: 59-60)
Text in English; Abstract: Turkish and English
URI: https://hdl.handle.net/11147/7154
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T001835.pdfMasterThesis2.23 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

108
checked on Apr 15, 2024

Download(s)

64
checked on Apr 15, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.