Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/7354
Title: Site management in conservation areas: A case study of Pergamon
Other Titles: Koruma alanlarında alan yönetimi: Bergama örneği
Authors: Altan, Pınar
Advisors: Saygın, Nicel
Keywords: Pergamon
Field management
Cultural heritage
Management plan
Outstanding universal value
Publisher: Izmir Institute of Technology
Source: Altan, P. (2019). Site management in conservation areas: A case study of Pergamon. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey
Abstract: Cultural sites, historical buildings and monuments have become an essential part of the living areas. They are defined as memory of the area and must be preserved. UNESCO World Heritage Convention has studies about conservation since 1972 as World Heritage Areas which have outstanding universal value for humanity. Nowadays if an area is accepted as World Heritage Site, a Management Plan Guide would be a necessity. Although the Management Plan concept takes place in Turkish legislation the disputes are still going on because of lack of manual. Through the continuing debates this study aims to develop a Management Plan Guide for efficient conservation of World Heritage Areas. In the study the heritage and management are considered as the main concern. A Management Plan Guide constituted via advisory bodies‟ recommendations for guiding the conservation areas. Additionally, different management plan cases are held from all around the World and Turkey and these examples helped to find out the importance of the monitoring phase in a management plan. In the case of Pergamon there is already an existing Management Plan since 2017. Due to examined cases and studies an alternative guide was developed for the next Management Plan according to the legal system in Turkey.
Günümüzde kültürel alanlar, tarihi yapılar ve anıtlar yaşam alanlarının önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu alanlar bulunduğu bölgenin hafızası olarak kabul edildiği için korunmaları gerekir. UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi, 1972'den bu yana, insanlık için olağanüstü evrensel değeri olan Dünya Mirası Alanları olarak koruma çalışmalarına sahiptir. Günümüzde bir alanın Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilmesi için Yönetim Planı hazırlanması bir zorunluluk olmuştur. Yönetim Planı kavramı Türkiye‟deki mevzuatta yer almasına rağmen, detaylı bir Yönetim Planı içeriği olmaması nedeniyle konu ile ilgili tartışmalar hala devam etmektedir. Devam eden tartışmalarla bu çalışma, Dünya Mirası Alanlarının etkin bir şekilde korunması için bir Yönetim Planı Rehberi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, miras ve yönetim temel kaygı olarak kabul edilmektedir. Uzman danışma kurularının koruma alanlarını yönlendirmeye yönelik çalışmaları aracılığıyla bir Yönetim Planı Rehberi oluşturulmuştur. Buna ek olarak, Dünyadan ve Türkiye'den farklı yönetim planı örnekleri incelenmiş ve bu örnekler, bir yönetim planında izlemenin önemini keşfetmeye yardımcı olmuştur. Pergamon örneğinde 2017'den bu yana zaten mevcut bir Yönetim Planı bulunmaktadır. İncelenen örnekler ve çalışmalar ışığında Türkiye'deki hukuk sistemine göre bir sonraki Yönetim Planı için alternatif bir rehber geliştirilmiştir.
Description: Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, City Planning, Izmir, 2019
Includes bibliographical references (leaves: 87-90)
Text in English; Abstract: Turkish and English
URI: https://hdl.handle.net/11147/7354
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T002024.pdfMasterThesis3.76 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

202
checked on Oct 7, 2024

Download(s)

624
checked on Oct 7, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.