Karanlık ve Aydınlıkta Depolanmış Ayvalık ve Memecik Çeşidi Natürel Zeytinyağlarının Spektroskopik Verilere Göre Kemometrik Sınıflandırılması

dc.contributor.author Öztürk, Betül
dc.contributor.author Dıraman, Harun
dc.contributor.author Özdemir, Durmuş
dc.contributor.other 04.01. Department of Chemistry
dc.contributor.other 04. Faculty of Science
dc.contributor.other 01. Izmir Institute of Technology
dc.date.accessioned 2021-01-24T18:33:35Z
dc.date.available 2021-01-24T18:33:35Z
dc.date.issued 2014
dc.description.abstract Bu çalışmada, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin % 65’ini oluşturan Ege bölgesinin hakim zeytin çeşidi olan Ayvalık ve Memecik yağ örneklerinin en yaygın spektroskopik yöntemler ile (FTNIR, FTIR-ATR, Excitation-Emission [EX-EM] ve Senkronize [SYN] şoresans Spektroskopisi) analiz edilerek sınışandırılması gerçekleştirilmiştir. Analiz edilen yağ örnekleri organik ve karışık çeşitlerden üretilen bir örnek dışında Kuzey Ege (Ayvalık çeşidi) (n=4) ve Güney Ege (Memecik çeşidi) (n=4) alt bölgelerinden alınmış toplam 9 adetten oluşmaktadır. Oda sıcaklığında PET şişeler içinde muhafaza edilen yağ örnekleri gün ışığına maruz bırakılan ve aluminyum folyo ile kaplanmış (karanlık) olarak iki gruba ayrılmıştır. Ayvalık ve Memecik çeşidi natürel zeytinyağlarının sınışandırılması en yaygın kullanılan kemometrik yöntemler ile (Temel Bileşen Analizi, PCA ve Aşamalı Kümeleme Analizi, HCA) gerçekleştirilmiştir. Ayvalık ve Memecik çeşitleri spektroskopik yöntemlerin sonuçları temelinde çeşit, orijin bölgesi ve işlem uygulamalarına (ışığa maruz kalma veya karanlıkta tutma gibi) göre dikkate değer bir şekilde sınışanmışlardır. Ayrıca, spektroskopik yöntemlerin natürel zeytinyağların sınışandırılmasında ve muhtemel depolama koşulları ve tağşiş konusunda ümitvar etkiler sergileyebileceği görülmüştür. en_US
dc.description.abstract In this study, oil samples of Ayvalik and Memecik, domestic olive cultivars of Aegean region providing aproximately 65 % of virgin olive oil production of Turkey, were analysed and classified by using common spectroscopic (FTNIR, FTIR-ATR, Excitation-Emission [EX-EM] Fluorescence Spectroscopy and Synchronous [SYN] Fluorescence Spectroscopy) methods. The analysed oil samples consisted of totally 9 samples – except 1 mixed organic oil sample – taken from North Aegean [Ayval›k olive cultivar] (n=4) and South Aegean [Memecik olive cultivar] (n=4) subzones. The samples were stored in PET glass at room temperature and they were divide into two groups including exposed to diffused day ligth and covered with aluminium folios [dark]. The classification of Ayval›k ve Memecik olive oil samples were carried out by the most used chemometric (Principal Component Analysis, PCA and Hierarchical Cluster Analysis, HCA) techniques. Ayval›k and Memecik oil samples were classified noticeable according to cultivars, origin district or processing applications (exposed to ligth or dark and store conditions) based on the results of spectroscopic methods. In additon, the spectroscopic methods could be exhibited promising effects for the correct classification – also, information on possible store conditions and adulterations – of virgin olive oil was seen. en_US
dc.identifier.issn 1300-3070
dc.identifier.issn 1309-6273
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11147/10290
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/181845
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Gıda Teknolojisi Derneği en_US
dc.relation.ispartof GIDA en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kemometri en_US
dc.subject Zeytinyağı sınıflandırma en_US
dc.subject Natürel zeytinyağı en_US
dc.title Karanlık ve Aydınlıkta Depolanmış Ayvalık ve Memecik Çeşidi Natürel Zeytinyağlarının Spektroskopik Verilere Göre Kemometrik Sınıflandırılması en_US
dc.title.alternative The Chemometric Classification of Ayvalık and Memecik Virgin Olive Oils Exposed To Dayligth and Dark Based on Their Spectroscopic Data en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Öztürk, Betül
gdc.author.institutional Öztürk, Betül
gdc.author.institutional Özdemir, Durmuş
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department İzmir Institute of Technology. Chemistry en_US
gdc.description.endpage 94 en_US
gdc.description.issue 2 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 87 en_US
gdc.description.volume 39 en_US
gdc.description.wosquality N/A
gdc.identifier.trdizinid 181845
relation.isAuthorOfPublication 2d3ca59b-d37e-4f57-9698-55ab86827534
relation.isAuthorOfPublication 451421f9-0bfe-4cc9-9c73-6252ce7a8a27
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 2d3ca59b-d37e-4f57-9698-55ab86827534
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4011-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4005-8abe-a4dfe193da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4003-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 9af2b05f-28ac-4011-8abe-a4dfe192da5e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
aa741682-b5be-4321-a6a8-93f5ff84e3f1.pdf
Size:
492.8 KB
Format:
Adobe Portable Document Format