Kurutma Sıcaklığının Üzüm Çekirdeklerinin Toplam Fenolik Madde İçeriği ve Antioksidan Kapasitesi Üzerine Etkisi

dc.contributor.author Konuk, Dilara
dc.contributor.author Korel, Figen
dc.date.accessioned 2021-01-24T18:33:29Z
dc.date.available 2021-01-24T18:33:29Z
dc.date.issued 2015
dc.description.abstract Üzüm çekirdeği, başta şarap olmak üzere meyve suyu ve pekmez ürünlerinin üretiminde açığa çıkan organik bir atık olup, biyoaktif bileşikler açısından oldukça zengin olması nedeniyle gıda formülasyonlarında değerlendirilmektedir. Bu çalışma, kurutma sıcaklığının üzüm çekirdeklerinde bulunan biyoaktif bileşikler üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır ve çalışmada kabin tipi kurutma sisteminde sıcak hava ile üç farklı ortam sıcaklığında (40, 50 ve 60°C) kurutulan üzüm çekirdeklerinin toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Taze üzüm çekirdekleri kurutulmuş örneklerle karşılaştırıldığında, kurutma işleminin toplam fenolik madde miktarında azalmaya neden olduğu ve kurutma sıcaklığı arttıkça toplam fenolik madde miktarının azaldığı görülmüştür. ABTS radikal indirgeme kapasitesi yöntemiyle belirlenen Troloks Eşdeğeri Antioksidan Kapasiteleri (TEAK) taze üzüm çekirdeklerinde daha yüksek değerlerde olup üç farklı sıcaklıkta kurutulan üzüm çekirdeklerinde ise birbirine yakın değerlerde bulunmuştur. Yapılan çalışma sonucunda üzüm çekirdeklerinin güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu ve kurutma işlemi sonrasında da antioksidan özelliğini koruduğu görülmüştür. Ancak, fenolik bileşen kayıplarını azaltmak için kurutma işleminin düşük sıcaklıklarda yapılmasının avantajlı olduğu ortaya konulmuştur. en_US
dc.description.abstract Grape seed, which is an organic waste arise from production of wine, juice and molasses, is considered as a functional food ingredient in food formulations because of its rich content of bioactive compounds. This study was performed in order to evaluate the effect of air-drying temperature on the bioactive compounds of grape seeds. In the study, total phenolic content and antioxidant activity of grape seeds that are dehydrated at different drying temperatures (40, 50 and 60°C) were determined. When comparing the fresh grape seeds with the corresponding dehydrated samples, it was shown that the drying operation led to reduction of total phenolic contents and the total phenolic contents decreased with an increase of the drying temperature. According to ABTS radical scavenging method, Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) was found to be highest for fresh grape seeds and presented lower values for grape seeds dried at three different temperatures. As a result of the study, it was demonstrated that grape seed is a powerful antioxidant source and it has still high antioxidant activity after drying process. However, drying at low temperatures was put forward to be advantageous in order to reduce the losses of phenolic components. en_US
dc.identifier.issn 1300-7009
dc.identifier.issn 2147-5881
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11147/10275
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/193646
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Pamukkale Üniversitesi en_US
dc.relation.ispartof Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Kurutma Sıcaklığının Üzüm Çekirdeklerinin Toplam Fenolik Madde İçeriği ve Antioksidan Kapasitesi Üzerine Etkisi en_US
dc.title.alternative Influence of dryıng temperature on total phenolıc content and antıoxıdant capacıty of grape seeds en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Konuk, Dilara
gdc.author.institutional Korel, Figen
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department İzmir Institute of Technology. Food Engineering en_US
gdc.description.endpage 407 en_US
gdc.description.issue 9 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 404 en_US
gdc.description.volume 21 en_US
gdc.identifier.trdizinid 193646
relation.isAuthorOfPublication 6952e11a-9fd2-408f-9140-eba95dc4d277
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 6952e11a-9fd2-408f-9140-eba95dc4d277
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4004-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4003-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
PAJES_21_9_404_407.pdf
Size:
581.12 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Article (Makale)