Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/10972
Title: | Environmental factors influencing bacterial biofilm formation and inactivation | Other Titles: | Bakteriyel biofilm oluşumu ve inaktivasyonunu etkileyen çevresel faktörler | Authors: | Baysal, Ayşe Handan Özçivici, Engin Üreğen, Mert |
Keywords: | Biofilms Listeria monocytogenes Staphylococcus aureus Candida albicans Food industry Esherichia coli |
Issue Date: | Jul-2020 | Publisher: | Izmir Institute of Technology | Source: | Üreğen, M. (2020). Environmental factors influencing bacterial biofilm formation and inactivation. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey | Abstract: | Objective of this study was to evaluate effect of UV-C radiation (0, 1.16 and 3.21 kJ/cm2), pomegranate (Punica granatum) seed essential oil (PGEO) and lemon (Citrus lemonum) plant essential oil (CLEO) on decontamination of Candida albicans, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Esherichia coli O157:H7 biofilms formed at +4°C and 20°C on polystyrene, stainless steel and glass surfaces. After 16, 32 and 64 sec UV-C treatment 0.24 log CFU/cm2, 1.61 log CFU/cm2, 1.59 log CFU/cm2 reductions were achieved in the numbers of C. albicans biofilms formed at 20°C on polystyrene. In the numbers of S. aureus biofilms formed at 20°C on polystyrene 0.99 log CFU/cm2, 1.9 log CFU/cm2, 3.91 log CFU/cm2 reductions were obtained after 16, 32 and 64 sec UV-C treatments, respectively. In general C. albicans biofilm formed at 20°C on stainless steel was found as the most UV-C resistant biofilm. CLEO inhibited the growth of C. albicans, L. monocytogenes and S. aureus at MIC values of 186 µg/ml, 103.5 µg/ml and 103.5 µg/ml, respectively. The results of the study showed that UV-C radiation and CLEO can be used as an anti-biofilm agent to control or to prevent biofilm formation of foodborne bacterial pathogens. It was suggested that UV-C radiation and CLEO treatments have potential as a biofilm control interventions for the food industry. Bu çalışmanın amacı UV-C radyasyonunun (0, 1.16 ve 3.21 kJ / cm2), nar (Punica granatum) çekirdeği esansiyel yağı (PGEO) ve limon (Citrus lemonum) bitkisi esansiyel yağının (CLEO) +4°C ve +20°C'de polistiren, paslanmaz çelik ve cam yüzeylerde oluşturulan Candida albicans, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Esherichia coli O157:H7 biyofilmlerinin dekontaminasyonu üzerindeki etkisini değerlendirmekti. 16, 32 ve 64 saniye UV-C uygulanmasından sonra, polistiren üzerinde 20°C'de oluşturulan C. albicans biyofilmlerinin sayısında sırasıyla 0.24 log CFU/cm2, 1.61 log CFU/cm2, 1.59 log CFU/cm2 azalma elde edildi. Polistiren üzerinde 20°C'de oluşturulan S. aureus biyofilmlerinin sayısında 16, 32 ve 64 saniye UV-C uygulanmasından sonra sırasıyla 0.99 log CFU/cm2, 1.9 log CFU/cm2, 3.91 log CFU/cm2 azalma elde edildi. Genel olarak, paslanmaz çelik üzerinde 20°C'de oluşan C. albicans biyofilminin UV-C'ye en dayanıklı biyofilm olduğu bulunmuştur. CLEO, C. albicans, L. monocytogenes ve S. aureus'un büyümesini sırasıyla 186 µg/ml, 103.5 µg/ml ve 103.5 µg/ml MIC değerlerinde inhibe etti. Çalışmanın sonuçları UV-C radyasyonunun ve CLEO'nun gıda kaynaklı bakteriyel patojenlerin biyofilm oluşumunu kontrol etmek veya önlemek için bir anti-biyofilm ajanı olarak kullanılabileceğini göstermiştir. UV-C radyasyonu ve CLEO uygulamalarının, gıda endüstrisi için biyofilm kontrol müdahaleleri olarak potansiyeli olduğu öne sürülmüştür. |
Description: | Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Biotechnology, Izmir, 2020 Includes bibliographical references (leaves: 51-61) Text in English; Abstract: Turkish and English |
URI: | https://hdl.handle.net/11147/10972 |
Appears in Collections: | Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
10215639.pdf | 2.89 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
32
checked on Nov 27, 2023
Download(s)
50
checked on Nov 27, 2023
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.