Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/13154
Title: Sıvı yumurta ürünlerinin ultraviole (UV) ışık ile dezenfeksiyonu
Authors: Ünlütürk, Sevcan
Tarı, Canan
Korel, Figen
Keywords: Yumurta ürünlerinin reolojik özellikleri
Isısal olmayan işlem
Sıvı yumurta ürünleri
UV inaktivasyon
Abstract: Bu projede, UV ışığın sıvı yumurta ürünlerinde inaktivasyon etkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla hem laboratuvar tipi hem de pilot ölçekli UV cihazı kullanarak, sabit UV dozajında ve farklı tatbik sürelerinde dezenfekte edilen sıvı yumurta ürünlerinde pH, absorbans, renk, bulanıklık gibi fiziksel ölçümlerle beraber toplam canlı sayımı , Salmonella, ve E. Coli gibi mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Labarotuvar tipi UV cihazı ile yapılan biyodozimetrik çalışmalar sonucunda, en iyi logaritmik mikrobiyal azalman ı n (> 2-log) yumurta beyazında sağlandığı ortaya konmuştur. Sürekli sistemde inaktivasyon etkisinin, biyodozimetrik denemelere göre çok daha düşük olduğu görülmüştür. Bunun sonucunda, kullanılan pilot tipi UV reaktörün tasarımında değişiklikler yapılması gerektiği ortaya konmuş ve gerekli öneriler getirilmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11147/13154
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

82
checked on Apr 22, 2024

Download(s)

50
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.