Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/13478
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorYemenicioğlu, Ahmettr
dc.contributor.authorBarış Kavur, Pelintr
dc.date.accessioned2023-06-06T11:35:55Z-
dc.date.available2023-06-06T11:35:55Z-
dc.date.issued2022-12en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/13478-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kIrIdtdJ31bRgjb6fHvMUbLRjBYVvYA61d_cAlz5faFK4jkAAZzQG4Ba9dC41UHp-
dc.descriptionThesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2022en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 118-153)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractThis thesis organized as two chapters aimed to develop and test multifunctional novel gel filling and coating. In Chapter 1, the thesis focuses on developing antimicrobial and antibrowning gelatin based gel filling to produce safe caramel apples. For this purpose, water holding capacity and mechanical stability of gelatin (GEL) gels were improved by the incorporation of soy proteins (SP) and inulin (IN), respectively. The water activity (aw) of gels was also reduced to < 0.9 by the addition of sucrose (SUC). The apples were cored and the void cores were filled with GEL-SP-IN-SUC blend gel solution containing synergetic antimicrobials, nisin and lysozyme, and antibrowning agent ascorbic acid (each at 1% in gel). Candy sticks were then placed into gel-filled void cores, and apples were kept at 4oC for 20 h for gelation of filling before caramel dipcoating. The caramel apples with antimicrobial GEL-SP-IN-SUC filling showed 2.4 – 2.9 D lower Listeria count than traditional caramel apples during 7-day cold storage. The active blend gel-filling also prevented discoloration of apple core. In Chapter 2, the thesis focuses on controlling postharvest sprouting and microbial risks associated with shallot bulbs by active chitosan based coating loaded with eugenol (EUG). The sustained release of EUG was achieved by applying ultrasonic homogenization (US) to prepare a composite of chitosan (CHI) with chickpea proteins (CP) (CHI:CP ratio of films = 2). The CHI-CPEUG coating successfully reduced the sprouting and inhibited the inoculated E. coli and L. innocua in shallot bulbs by 2.3 log and 1.7 log, respectively.en_US
dc.description.abstractBu tez iki bölümden oluşmakta olup temel amacı çok fonksiyonlu yenilikçi jel dolgu ve kaplama materyallerinin geliştirilmesi ve gıdalarda test edilmesidir. Bölüm 1’de tezin spesifik amacı antimikrobiyal ve enzimatik esmerleşme karşıtı etki gösteren jelatin (GEL) temelli dolgu materyalleri üretmek ve bunları güvenli karamel elma şekeri üretiminde kullanmaktır. Bu amaçla jelatin jellerinin su tutma kapasitesi ve mekaniksel stabilitesi sırasıyla soya proteini (SP) ve inulin (IN) katılarak artırılmıştır. Ayrıca jellerin su aktivitesi (aw) sükroz (SUC) ilavesiyle 0.9 değerinin altına getirilmiştir. Uygulama sırasında elmaların eşelek kısmı çıkartılmış ve sinerjetik etki gösteren lizozim-nisin karışımı ve enzimatik esmerleşme karşıtı askorbik asit (her bir ajan jel içerisinde %1) ilave edilmiş GEL-SP-IN-SUC karışım jel çözeltisi ile doldurulmuştur. Ardından jel dolgu içerisine elma şekeri çubukları yerleştirilmiş ve jeller 4oC’de 20 saat katılaşma için bekletildikten sonra daldırılarak karamelle kaplanmıştır. Bu innovatif uygulamayla üretilmiş kontamine edilmiş karamel elma şekerleri geleneksel yöntemle üretilmiş kontamine edilmiş olanlara göre bir hafta soğukta depolama sırasında 2.4 – 2.9 log daha düşük Listeria sayımı göstermişlerdir. Ayrıca jel dolgu elma eşelek yuvasının kararmasını başarıyla engellemiştir. Bölüm 2’de tezin spesifik amacı arpacık soğanında hasat sonrası oluşan filizlenmenin ve mikrobiyal risklerin eugenol (EUG) içeren aktif kitosan (CHI) temelli kompozit kaplamalarla önlenmesidir. Kompozit hazırlamada kitosanın nohut proteiniyle (CP) karışımı (CHI:CP ratio of films = 2) ve ultrasonik homojenizasyon (US) kullanılarak kontrollü EUG salınımı yapan filmler üretilmiştir. Elde edilen CHI-CP-EUG kaplamalar arpacık soğanlarda filizlenmeyi geciktirmiş ve inoküle edilmiş E. coli ve L. innocua bakterilerini sırasıyla 2.3 ve 1.7 log inhibe etmiştir.tr
dc.format.extentxvii, 163 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisher01. Izmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood packagingen_US
dc.subjectEdible gelatinen_US
dc.subjectEdible coatingsen_US
dc.titleInnovative food applications of novel multifunctional active edible gel fillings and coatingsen_US
dc.title.alternativeYenilikçi yenilebilir çok fonksiyonlu jel dolgular ve kaplamaların inovatif gıda uygulamalarıtr
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dc.authorid0000-0002-2422-5680en_US
dc.departmentThesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr
dc.identifier.yoktezid772614en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeDoctoral Thesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1en-
Appears in Collections:Phd Degree / Doktora
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10517905.pdfDoctoral Thesis4.62 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

96
checked on May 6, 2024

Download(s)

66
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.