Bilgilendirme: Sürüm Güncellemesi ve versiyon yükseltmesi nedeniyle, geçici süreyle zaman zaman kesintiler yaşanabilir ve veri içeriğinde değişkenlikler gözlemlenebilir. Göstereceğiniz anlayış için teşekkür ederiz.
 

Prevalence of Salmonella in Edible Offal in Afyonkarahisar Province, Turkey

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-07

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Kafkas Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Journal Issue

Abstract

In this study, the prevalence of Salmonella sp. was examined using a total of 205 edible bovine offal samples collected from different abattoirs (n=105) and butcheries (n=100) by immunomagnetic separation (IMS) method. The isolation rate of Salmonella was found to be 8.57%, 5.71% and 5.71% for the liver, kidney and tripe samples collected from the abattoir, respectively. Of the offal samples obtained from the butcheries, the detection rate of Salmonella sp. was 16% in the liver and 4% in the kidney, tripe and brain samples. Overall, it was found that 8.29% of all the offal samples obtained from the abattoirs and butcheries were determined to be contaminated with Salmonella sp. The results of this study shows that edible offal are cross-contaminated by Salmonella sp. at the abattoirs and retail sale points until they reach to the consumer. It is recommended that adequate hygienic and sanitary measures be taken in these kind of places in order to protect public health.
Bu çalışmada, farklı kesimhane (105 adet) ve kasaplardan (100 adet) temin edilen toplam 205 adet yenebilir sakatat örneği, Salmonella türlerinin prevalansını belirlemek amacıyla imunnunmanyetik ayırma tekniği (IMS) kullanılarak incelendi. Salmonella izolasyon oranı kesimhaneden alınan karaciğer, böbrek ve işkembe örnekleri için sırasiıla %8.57, %5.71 ve %5.71 olarak saptandı. Kasaplardan temin edilen sakatat örneklerinde ise Salmonella saptama oranı karaciğerde %16, böbrek, işkembe ve beyin örneklerinde ise sırasıyla %4 olarak belirlendi. Genel olarak, bu çalışma kapsamında kesimhane ve kasaplardan temin edilen tüm sakatat örneklerinin %8.29 oranında Salmonella ile kontamine olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, yenebilir sakatatların tüketiciye ulaşıncaya kadar kesimhane ve perakende satış noktalarında Salmonella ile çarpraz kontaminasyona maruz kaldığını göstermektedir. Halk sağlığını korumak amacıyla bu gibi yerlerde yeterli hijyen ve sıhhi önlemlerinin alınması tavsiye olunur.

Description

Keywords

Abattoir, Butcher, Edible offal, IMS, Salmonella

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

Akkaya, L., Atabay, H. İ., Gök, V. and Yaman, H. (2012). Prevalence of Salmonella in edible offal in Afyonkarahisar Province, Turkey. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(4), 613-616.

WoS Q

Q3

Scopus Q

Q3

Source

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

18

Issue

4

Start Page

613

End Page

616
SCOPUS™ Citations

1

checked on Sep 22, 2025

Web of Science™ Citations

1

checked on Sep 22, 2025

Page Views

693

checked on Sep 22, 2025

Downloads

385

checked on Sep 22, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data is not available